Update: dit zijn de huidige maatregelen omtrent buiten sporten

Update: dit zijn de huidige maatregelen omtrent buiten sporten

09-05-2020

Naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei.

Sporten bij Afgemat schept saamhorigheid, geeft energie, een verbinding met elkaar en de stok achter de deur. Na twee maanden in je uppie te hebben gesport, lijkt sporten met je af-ge-matties weer in zicht. En gelukkig maar, want wat maakt sporten nog leuker? Samen sporten. 

De update betekent echter niet dat we weer kunnen sporten 'als vroeger', maar het is in ieder geval een flinke stap in de goede richting. Voor het gemak volgt hieronder een samenvatting van de maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei 2020. We richten ons voor nu even op de maatregelen voor volwassenen. Alle informatie vind je hier.

Fitness blijft verboden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je mag (nog) niet met ijzer smijten in de Afgemat gym. Ondanks dat we op creatieve wijze 1.5 meter afstand zouden kunnen bewaren, is binnen fitness nog niet toegestaan. Bij binnen sporten komen immers aerosolen vrij en binnen vormen deze een extra groot risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden. We verzamelen dan ook, net zoals de afgelopen weken, dichtbij de hoofdingang van Het zwembad De Vrolijkheid. 

Buiten sporten

Volwassenen mogen vanaf 11 mei weer in groepsverband (tot 10 personen) in de buitenlucht trainen waarbij 1,5 meter afstand gehouden wordt. Dat betekend voor Afgemat dat er weer in een Small Group van maximaal 5 personen getraind mag worden. Ik Afgemat zal het rooster hierop weer aanpassen.

Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Kleedruimtes, wc,'s en kantines blijven gesloten. Oftewel: neem je flesje drinken mee, ga vooraf naar de wc en ouderwets thuis douchen en omkleden. Ondanks dat de trainingen weer hervat worden, blijft het binnen sporten nog even uit. Voor alsnog nog tot 1 september. 

Bestemming door attributen

De kans dat je besmet raakt doordat je een sporttoestel en/of sportattributen aanraakt, is heel klein, maar niet uitgesloten. Het advies is om regelmatig sportmateriaal te desinfecteren en regelmatig je handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel. Afgemat is hierop voorbereid en heeft ontsmettingsmiddelen klaar liggen voor gebruik. 

Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas -en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

Wanneer alles weer 'normaal' wordt, hangt af hoe het virus en de verspreiding zich ontwikkelt. Het is nog onbekend wanneer iedereen weer gewoon kan sporten op de manier waarop we gewend waren bij Afgemat. Nog even volhouden dus. Al is buiten trainen hartstikke leuk en een flinke vooruitgang. Neem bij het buiten sporten wel de volgende maatregelen in acht:

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
  • Blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts. 
  • Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). 
  • Ga niet samen sporten als je in een risicogroep valt.

Tot snel op de training. Ik heb er zin in! Groetjes van jullie Afgemattie, Mathijs van den Hoek.

 

 

Terug naar overzicht