Dit is het effect van afgemat-training op je gezondheid

Dit is het effect van afgemat-training op je gezondheid

26-05-2017

Op een rij:

Dat een Afgemat training effectief is wist je misschien al, maar weet je ook wat de effecten van een onze hoge intensieve interval training zijn op je gezondheid? Daar kom je nu snel genoeg achter: onderzoekers hebben vijfenzestig verschillende onderzoeken over High Intensity Interval Training (Afgemat) naast elkaar gelegd en daar kwamen de volgende resultaten uit over je cardiometabolische gezondheid. De studies werden onderverdeeld op basis van de interventietijd en de classificatie van de body mass index. Misschien dat deze vijf voordelen van een af-ge-mat-sessie je wel overhalen ermee te beginnen, mocht je het nog niet hebben geprobeerd!

#1. Meer zuurstof

Je maximale zuurstofopname verbetert op korte termijn aanzienlijk als je afgemat-trainingen doet. Door nog geen twaalf weken intensief aan afgemat-trainingen te doen zorgt je lichaam ervoor dat je lichaam effectiever zuurstof opneemt.

#2. Taille-omtrek

Je zult niet alleen dieper kunnen ademhalen en spieren kweken, ook je tailleomtrek kan veranderen als je langer dan twaalf weken traint. Dit is voornamelijk zo bij vrouwen die iets zwaarder dan gemiddeld zijn.

#3. Kort maar krachtig

De American College of Sports Medicine zegt dat een voornaamste reden dat mensen niet sporten is dat ze vinden dat het teveel tijd in beslag neemt. Een groot voordeel van Afgemat-trainingen is dat je minder tijd nodig hebt dan een andere training om hetzelfde doel te bereiken. Met interval training wissel je met zware en minder zware oefeningen wat voor een goed effect zorgt en bereik je een piek in de hoeveelheid zuurstofopname.

#4. Afslanken

Voornamelijk mensen met overgewicht zullen sneller vet verliezen door een een trainingsschema te hebben met een hoge intensieve interval training in plaats van een normale training. Daarnaast wordt de kans op een hartaanval ook kleiner na twaalf weken intensief trainen met hoge intensieve interval oefeningen. Goede deal, toch?

#5. Wekelijks sporten

Volgens het American College of Sports Medicine moet een volwassene minimaal 150 minuten sporten per week om zijn gezondheid te behouden of te verbeteren. Dat is omgerekend bijvoorbeeld tweeënhalf uur hardlopen per week. Voor Afgemat-trainingen adviseren we 75 minuten: anderhalf uur trainen per week. Voor hetzelfde gezonde effect op je lichaam als de meeste andere sporten doe je er met een hoge intensieve interval training twee keer zo kort over. Maar hoe lang jij je training wilt maken en hoe vaak per week ligt natuurlijk helemaal aan jezelf.

Terug naar overzicht