Spierpijn na een afgemat training is dat gezond?

Spierpijn na een afgemat training is dat gezond?

27-11-2018

Een verhuizing, verkeerde slaaphouding of intensieve afgemat-sessie. Grote kans dat je de dag erna stijve, pijnlijke spieren hebt. Het voelt alsof je goed bezig bent geweest. Spierpijn is gezond! Hoewel het klinkt als iets dat je wilt voorkomen, wordt het vaak gezien als eremedaille na een af-ge-mat-sessie :) We zoomen in op spierpijn na een afgemat-sessie. Wat gebeurt er tijdens een afgemat training? En kunnen we een vreugdedansje doen als we de dag na een afgemat training spierpijn voelen of moeten juist de alarmbellen gaan rinkelen? Is spierpijn gezond? Mathijs van den Hoek van Afgemat zocht het voor je uit.

 

Hoe ontstaat spierpijn?

Vroeger dacht men dat spierpijn door verzuring van de spieren kwam, maar dat is niet waar. Wat gebeurt er dan wel? Wanneer we sporten ontstaan er kleine scheurtjes in de actieve spieren. Een spier bestaat namelijk uit spiervezels. “Sommige spiervezels kunnen zich vastgrijpen aan een ander soort spiervezel om daaraan te trekken. Hierdoor verkort de spier en spant zich dus aan”, legt Mathijs van den Hoek uit. Hij is Personal trainer van Afgemat | Sport & Lifestyle in Zwolle en afgestudeerd aan de Hanze Hogeschool Groningen instituut voor Sportstudies.

Hij vervolgt: “Hoe meer spiervezels aan elkaar trekken, hoe meer kracht de spier levert bij het samentrekken. Door het hard aan elkaar trekken van spiervezels, ontstaan de spierscheurtjes. In de dagen na de inspanning, gaat je lichaam aan de slag om de scheurtjes te repareren. Bij dit herstelproces ontstaat een kleine ontstekingsreactie in de spier. Dat is wat je voelt als spierpijn.” Hoe lang spierpijn duurt, hangt af van je afgemat training. Daarover straks meer.

 

Is spierpijn gezond?

Na een afgemat-sessie wordt de getrainde spier niet alleen hersteld, maar zal die zich ook aanpassen na de volgende afgemat training. Is spierpijn daarmee een indicatie van een goede training? Zorgt spierpijn voor betere resultaten, zoals meer spiermassa? Niet per se. Mathijs legt het je uit.

 

Hoe meer en hoe intensiever je traint, hoe meer scheurtjes in de getrainde spieren ontstaan. In die zin kun je spierpijn gebruiken als maatstaf van hoe hard je hebt getraind. Mathijs: “Maar, dat betekent niet dat je altijd meer spierpijn moet nastreven. Heb je veel spierpijn, dan heb je waarschijnlijk zo zwaar getraind dat je veel kleine spierscheurtjes hebt veroorzaakt.” Al deze spierscheurtjes moeten worden hersteld; het duurt dus veel langer voordat de spier is hersteld en weer getraind kan worden. Slaap en rust is belangrijk. Bij de juiste training treedt supercompensatie op, wat leidt tot meer spiermassa. Meer spierpijn, betekent niet automatisch meer spiermassa, want het kan zelfs lijden tot overbelasting (zonde). Spierpijn is dus niet per se gezond.

 

 

Ik wel spierpijn, jij geen spierpijn

Dat je wel of geen spierpijn krijgt na een afgemat-sessie, staat niet gelijk aan goed of fout. Er speelt namelijk nog iets anders een rol. Stel, twee mensen doen exact dezelfde oefeningen bij Afgemat. Bij beide personen ontstaat dezelfde spierschade. Toch heeft de één een dag later spierpijn en de ander niet. Dat komt omdat het ene lichaam sneller een pijnsignaal afgeeft. De ontsteking die ontstaat, prikkelt pijnreceptoren buiten de spiervezels. Of je spierpijn krijgt, is deels afhankelijk van de gevoeligheid van deze pijnreceptoren. Het kan goed dat je wel spierschade hebt opgelopen, maar dat je lichaam geen of minder signalen afgeeft.

 

Wat is een effectieve work-out?

“In plaats van zo zwaar afgemat te worden dat je heftige spierpijn hebt, kun je beter meerdere keren per week iets minder intensief trainen”, tipt Mathijs. Je spieren reageren beter wanneer ze continu worden uitgedaagd. En, zonder spierpijn of met milde spierpijn kun je ook een effectieve afgemat-sessie hebben gehad. Het gaat er vooral om dat je een afgemat training goed uitvoert, voldoende rust en eet zodat er spiergroei kan ontstaan. 

Geen pijn na legday hoeft echter niet te betekenen dat je je voor niets in het zweet hebt gewerkt! De mate van de spierpijn verschilt per persoon, oefening, spiergroep en gewenning aan de manier van trainen. Ook wanneer spierpijn uitblijft, kan er resultaat zijn behaald. De uitspraak ‘No Pain, No Gain’ gaat dus niet altijd op! En neem vooral een lekkere warme douche na afloop!

Wil je tips weten tegen spierpijn lees dan onze volgende blog waar we 16 tips tegen spierpijn geven.

 

Terug naar overzicht