5 positieve dingen die zweten voor je gezondheid doet

5 positieve dingen die zweten voor je gezondheid doet

09-06-2018

Plus: je wordt er ook nog eens aantrekkelijker door. Geen grap.

Zweten is voor niemand leuk: voor je zorgvuldig in model gebrachte kapsel niet, voor je reukorgaan niet, voor je hagelwitte t-shirt niet. Maar bij jouw übergezonde levensstijl hoort nu eenmaal een strak trainingsregime, en met de zomerse temperaturen die op komst zijn, ontkom je niet aan een zweetdruppeltje (of waterval) hier of daar. Gelukkig heeft transpireren ook een hele hoop voordelen, onder andere de volgende 5:

Het boost je immuunsysteem

De peptiden die door je zweetklieren geproduceerd worden, fungeren als antibiotica en gaan de strijd aan met infecties, zo concludeert onderzoek uit Proceedings of the National Academy of Sciences. Volgens wetenschappers worden virussen en bacteriën maar moeilijk immuun voor deze natuurlijke antibiotica. Tevens een prima alternatief voor op de lange termijn dus.

Het zuivert je huid

Wanneer je zweet, openen je poriën – ook in je gezicht. Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael. Zoals je weet, werken de peptiden in transpiratievocht desinfecterend. Met andere woorden: ze maken korte metten met voorgenoemde bacteriën die zich concentreren op je huid.

Het reinigt je lichaam

Goed, afvalstoffen verlaten je lichaam via je zweetklieren. Daaronder vallen ook alcohol, zout en zelfs cholesterol. Onderzoek uit het Scientific World Journal wijst daarnaast uit dat zweet afrekent met ftalaten, de chemische stofjes die veelal aanwezig zijn in alledaagse producten als speelgoed en kookgerei.

Het stimuleert de afgifte van feel good-hormonen

Dat sport de symptomen van een depressie kan verlichten, heb je waarschijnlijk weleens gelezen. Wat veel mensen niet weten, is dat zweten de aanmaak van bepaalde hersenstofjes bevordert. Wanneer je lichaam opwarmt en je begint te zweten, komen er neuronen vrij in je brein die je gemoedstoestand verbeteren. Weer wat geleerd.

Het maakt je aantrekkelijker

De verrassende conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Universiteit van Californië: bij vrouwen die aan androstadienon roken – de geurstof waar mannelijk zweet zijn kenmerkende odeur aan te danken heeft – nam de hoeveelheid hormonen in het lichaam toe die voor sexuele opwinding zorgen. 

Bron:Menshealth

Terug naar overzicht